
BLI FRI MED HYPNOS MOT
ÅNGEST & STRESS
Mentala problem med ångest, rädslor, oro och stress kan verkligen ställa till det för oss människor. De flesta av oss vet också medvetet att inget av dessa symptom är farligt såvida det inte blir långvarigt. Trots detta dras vi lätt med i den olustiga känslan och blir rädda för att den ska bli kronisk. Vi spelar ut hela vårt register av amygdalareaktioner med fight or flight-reflexen i täten.
Vi kanske slåss mot obehaget genom att skälla på oss själva eller självskadebeteenden och när detta inte hjälper försöker fly genom att projicera ut ilskan och frustrationen på andra. Många flyr in i belöningssystemet sköna känslor genom att skapa missbruk som med tiden blir negativa beroenden. Om inte heller detta fungerar lägger vi oss ner och spelar döda i hopp om att problemen ska försvinna om vi bara håller oss borta från allt och alla.
Vi konstaterat tidigare på hemsidan att när ångesten kommer är det våra känslor som drar åt olika håll. Något som äter otroliga mängder energi och dränerar oss effektivt vilket i sin tur leder till att flyktresponsen ofta vinner och vi landar mjukt i ett missbruk som får oss att glömma vårt lidande.
VAD ÄR ÅNGEST BRA FÖR?
När vi känner ångest är det en signal från vårt undermedvetna att något inte står rätt till i vårt inre. Våra känslor är i konflikt och ropar på en medlare som kan få slut på den inre striden.
MISSBRUK & BEROENDEN
Det spelar ingen roll att missbruket sakta tar livet av oss!!
-
Spelmissbruk och spelberoende gör slut på våra ekonomiska tillgångar och försätter oss i skuld.
-
Drogmissbruk och alkoholberoende bryter sakta ner varje organ i vår kropp.
-
Sexmissbruk tömmer oss på självkänsla och respekt för oss själv.
-
Datorberoende gör oss till asociala varelser som glömmer bort fundamentala aspekter av flockbeteende som är nödvändiga för vår överlevnad.
Att många dessutom börjar lida av känslorna skam och skuld gör verkligen inte saken bättre. Jag hoppas att de insikter jag fått genom åren kan hjälpa dig att släppa de känslorna och istället komma igång med din egen läkeprocess. Du kan ta del av mina tankar antingen genom att läsa här på min hemsida eller genom att boka en tid för ett möte.
SORGLIGT MEN INGET ATT SKÄMMAS FÖR
Jag tycker ofta att det är sorgligt att människor hamnar i den här typen av mentala problem. Men det är absolut inget att skämmas för – det handlar om naturliga responser och strategier som kan dyka upp hos vem som helst av oss. Det finns inget skamligt i att ha en stark överlevnadsinstinkt även om den "hugger efter husse".
Det är ett stort och modigt steg att acceptera sina problem, ta dem på allvar och påbörja vägen tillbaka till livet.
På den här sidan kan du lära dig lite om hur mekanismerna bakom just ångest, missbruk och beroenden fungerar. Allt handlar om vårt inbyggda system för överlevnad och, kanske något otippat, pedagogik. Häng med!


STRATEGIER FÖR ÖVERLEVNAD - FRÅN FAROR & TILL SÄKERHET
Den primära funktionen hos alla levande djur är att överleva. Detta utgör grunden för vår existens och det får kosta vad det vill - rädslor, ångest och beroenden är pris vi får vara beredda att betala. Överlevnadsreflexen sker till och med innan vi blivit medvetna om vad som sker. Den bara kommer plötsligt från vårt undermedvetna genom en stark impuls att undvika något eller närma sig.
ALARMSYSTEMET & BELÖNINGSSYSTEMET
Impulsen att undvika eller närma sig sker via våra känslor. Känslorna i sin tur är budbärare från vårt undermedvetna sinne, i första hand våra två system för överlevnad.
-
När oroskänslor, rädslor, ilska och liknande känslor hälsar på är det alarmsystemet som signalerar att det misstänker fara för livet. Det är dags att slåss, fly eller spela döda.
-
När nyfikenhet och glädje är på besök är det hjärnans belöningssystem som har upptäkt en spännande och åtråvärd resurs.Det är dags att njuta och må bra.
Här hittar vi faktiskt svaret på huvudrubriken på sidan: Vad är ångest?
Det är när alarmsystemet och belöningssystemet går igång på samma sak - samma stimuli.
MEDVETANDETS FÖRDRÖJNING
Som vi redan konstaterat så har dessa system företräde och får information innan vårt medvetna sinne. Enligt studier av bl a hjärnforskaren Benjamin Libet har vårt medvetna sinne en fördröjning på ungefär en halv sekund, vilket han tolkade som att vi saknar "fria vilja". Detta anser inte forskningen idag då vi oftast kan stå emot den undermedvetna impulsen och sedan använda oss av vår fria medvetna vilja.
Exempel på när man inte kan stå emot den undermedvetna impulsen är när man säger: "Jag såg bara rött och så...." eller ”Plötsligt hade jag tänt en ny cigarett”.
VÅRT METALA LANDSKAP - MIN KARTA
Nedanför ser du min karta över hur vårt mentala landskap ser ut. Det är min teori kring hur vi fungerar mentalt. Jag använder den till pedagogik, terapiarbete och som lättbegriplig förklaringsmodell i mötet med klienter och elever.
Det är faktiskt så att vi lär oss vad vi ska vara rädda för och vad vi ska dras mot med hjälp av samma mekanismer som när vi lär oss spela piano, namnen på alla kroppens alla muskler och prata isländska flytande. Mer om det längre ner!
Som i så många andra sammanhang kan man undra "Är denna teori sann eller användbar?" I min värld är den i högsta grad användbar. Bland annat när jag arbetar med klienter genom hypnosterapi. Låt mig guida dig igenom den:

MEDVETANDET OCH UNDERMEDVETANDET
Som du ser på bilden är medvetandet en del av helheten, en väldigt liten del. Man brukar säga att vårt undermedvetna tar hand om ungefär 95-98% av allt vi gör, tänker, upplever, tolkar, säger... Hjärnan gillar att göra saker på autopilot - det spar energi. Vårt medvetande styr med andra ord runt 5% av helheten.
För att påverka vårt medvetna sinne fungerar logik och resonemang utmärkt!!
För att påverka vårt undermedvetna sinne behöver vi involvera känslor och upplevelser.
Detta gör att det ofta kan vara en fördel att använda hypnos mot ångest, oro, stress och liknande problematik.
VAKOG TILL VÄNSTER
Till vänster om bilden finns verkligheten. Det vi vet om den tar vi in med våra sinnen. Om vi utgår från att det är sant som forskningen säger att vi tar in ungefär elva miljoner bitar information varje sekund så inser du nog att det är en bra idé att vårt medvetna inte kopplas in direkt.
Intrycken kommer både från vår omvärld och inifrån oss själv vilket leder till att vi kan uppleva allt från bilder på flygande fåglar, ljudet från en bildörr som stängs, smaken av hallon till känslan av nyfikenhet.
THALAMUS
Grovt förenklat så skickas alla intryck till thalamus som har till uppgift att fatta beslut kring vad som är viktigt att agera på eller lägga märke till. Det enda sinnet som inte passerar thalamus är doftsinnet som istället går direkt till...
ALARMSYSTEMET - Amygdala
Detta system sitter bland annat i amygdala och jag kommer att använda det ordet fortsättningsvis. Här avgörs hur vi ska agera på en fara mot livet. I första hand vill vi slåss för livet och om inte fungerar så flyr vi för livet. Om inte heller detta fungerar lägger vi oss ner och spelar döda och hoppas på att vi blir ointressanta för vår angripare. Som en sista utväg kan vi finna oss i situationen och bli underdåniga övermakten från hotet. När detta system går igång på farliga saker hjälper det oss att överleva. När det istället agerar på ofarliga saker skapar det ångest och onödigt lidande.
BELÖNINGSSYSTEMET
Här avgörs istället hur vi ska agera om vi upplever något som kan hjälpa oss att överleva. Vi kommer att dras till de sakerna och när vi får dem så skapas en respons av "jag vill ha mer!"
När detta system går igång på nyttiga saker som mat, dryck, syre etc. så hjälper det oss att överleva. När det istället triggas igång av vår flyktreflex i alarmsystemet eller av saker som inte är nyttiga för oss skapas missbruk och beroendeproblematik. Det kan då handla om problem med spel, shopping eller sitt sexuella beteende.
MEDVETANDET
När vi känner obehagliga känslor vill vi gärna medvetet förstå och vårt medvetna sinne gör sitt bästa för att leka detektiv med hjälp av den kunskap som vi har medvetet. Tyvärr så är den nästan alltid irrelevant vilket gör att vi skapar mer frustration och triggar amygdala igen.
MINNEN
När intrycken från omvärlden tagit sig hit sker ännu ett urval. Vad ska vi minnas och vad är ok att glömma bort? De minnen som vi oftast har problem med är våra långtidsminnen - när minnena blivit autopiloter som stör vår vardag.
VAKOG TILL HÖGER
När vi minns saker och ting minns vi det genom att skapa en inre karta av verkligen med hjälp av våra sinnen. Vi minns i bilder, ljud, förnimmelser/beteenden, dofter och smaker - VAKOG.
VAKOG - VÅRA SINNEN
VISUELLT: Ögonen tar in bilder och sekvenser av bilder; filmer.
AUDITIVT: Öronen tar in ljud av olika slag. Musik, tal, vågornas brus, storstadstrafik, fågelsång...
KINESTETISKT: Vårt känselsinne låter oss ta del av vinden mot kinden, värmen från en kram, magknip, oroskänslor...
OLFAKTORISKT: Doftsinnet, som är det sinne vi reagerar snabbast på, skapar upplevelser av nyklippt gräs, nybakade bullar, svettiga gymnastikskor, kanel...
GUSTATORISKT: Smaklökarna tar oss in i ett land av sura citroner, sötman från mangos, sältan i grillchips...

"ÄR DET SANT ELLER ÄR DET ANVÄNDBART?"

MOTIVATION OCH ÖVERLEVNAD
KÄNSLOR & MOTIVATION
Hypnos beskrivs ibland som ett förändrat medvetandetillstånd. Förändrat från vad? Ett tydligt exempel tycker jag är hur olika vår motivation kan vara. Helt beroende på vårt medvetandetillstånd!!
Kan du minnas när du har varit som mest motiverad till någonting? Troligen är det när du har upplevt total ja-känsla med nyfikenhet och glädje eller en nej-känsla till känslor av rädsla, ilska och avsky.
Personligen har jag svårt att motstå en kanelbulle som erbjuds och svårt att inte vilja fly av rädsla när vänner börjar prata om att åka bergochdalbana. Jag dras obönhörligen mot kanelbullen och upplever en tydlig respons av att vilja fly när bergochdalbanan kommer på tal.
LOGIK & MOTIVATION
-
Rent logiskt vet jag att kanelbullen inte får mig att må bättre - tvärtom. "Fyra sekunder i munnen och en livstid runt midjan" är ett extremt talande uttryck. Dessutom finns det många som hur enkelt skulle nej till bullen eller inte ens lägga märke till den.
-
Rent logiskt vet jag att bergochdalbanan inte utgör någon fara för mitt liv, men det känns så i kroppen. Massor med människor har åkt innan mig och överlevt, flera av dem har till och med mått bättre efteråt. Varför la inte de märke till faran och flydde?

BYGG DIN MOTIVATION PÅ HJÄRNANS VILKOR
Det är intressant att iaktta hur dessa system samverkar i en bestämd ordning. Först ser alarmsystemet till att vi undviker faror och sedan fixar belöningssystemet så att vi får det vi behöver. Det är därför vi har fler negativa känslor än positiva – mer om detta längre ner.
Det är upplevelsen av fara eller behov som styr våra reaktioner - inte verkligheten. Dessutom så har alla människor haft olika upplevelser genom hela livet så vi kommer att reagera olika i de flesta sammanhang. Sammantaget kan vi konstatera att vår medfödda strategi för överlevnad inte gör någon skillnad mellan upplevelsen/fantasi och verklighet!!
Nu när du vet lite mer om hur systemet fungerar kanske du kan börja använda dig av det. Givetvis genom att använda hjärnans förutsättningar - hjärnans villkor. Rent konkret kan du prova att koppla in alarmsystemet på frånmål och belöningssystemet på tillmål!!
ALARMSYSTEMETS UPPGIFT
SKAPA RÄDSLOR & FRÅNMÅL
När vi upplever faror eller hot går vårt stressystem igång. Amygdala ser till att kroppen producerar kortisol, adrenalin och noradrenalin för att förbereda oss på att slåss eller fly för livet. Fight or flight!!
(Vi har faktiskt två till ess i rockärmen om inget att dessa alternativ skulle fungera. Vi kan spela döda eller bli underdåniga.)
När systemet reagerar på riktiga faror är det guld värt men när det reagerar på "rena fantasier" skapas onödiga rädsla, ofta kallat fobier.
BELÖNINGSSYSTEMETS UPPGIFT
SKAPA BEGÄR & TILLMÅL
När vi istället upplever att något behövs för vår överlevnad skapas starka behov eller begär. Nu produceras istället bl a dopamin som får oss att göra vad som helst för att nå våra upplevda mål.
ÖVERLEVNADSSYSTEMET
PROS & CONS
Belöningssystemet
+ skapar bra beroenden och bruk för överlevnad.
- skapar beroendeproblematik och missbruk
Alarmsystemet
+ skapar strategier för överlevnad
- skapar fobier, ångest och trauman


KÄNSLOR - SIGNALER FRÅN VÅRT UNDERMEDVETNA
Båda dessa system kommunicerar med oss med hjälp av känslor och enligt en ofta använd teori av den amerikanske psykologen Silvan S.Tomkins har vi människor begåvats med nio grundkänslor. Sex av dessa står i tjänst hos alarmsystemet, två hjälper belöningssystemet och en sägs vara neutral.
Alarmsystemet: Rädsla, Avsmak, Avsky, Äckel, Ilska, Sorg och Skam
Belöningssystemet: Nyfikenhet/Intresse & Glädje/Kärlek
Neutral: Förvåning
Som du ser är det en stor obalans. Troligen för att vi ska uppfylla våra behov för överlevnad i rätt ordning - undvika faror i första hand och sedan se till att äta, vila, ha sex etc. Du kan läsa mer om våra behov genom att exempelvis studera Maslows behovstrappa.

Vårt undermedvetna system för överlevnad är alltså förinställt på att använda negativa känslor i första hand. En logisk handlingsplan blir att vi bör använda vårt medvetna sinne för att odla och använda våra positiva känslor. Kanske kan förvåningen utgöra en brobyggare!
Vad är ångest i detta sammanhang? Är inte det också en känsla? Man brukar säga att ångest inte är en egen känsla utan upplevelsen av konflikten mellan kolliderande känslor. Min personliga erfarenhet av att få ångest är att det tangerar rädsla men det är unikt för varje person hur vår upplevelse är.
FUNGERAR HYPNOS MOT ÅNGEST, MISSBRUK...?
Jag hoppas nu att du inser att det inte är något fel på dig om du har någon form av ångest, missbruk, beroende eller onödig rädsla. Din hjärna och ditt psyke fungerar perfekt, men det behöver nya instruktioner. Hypnos är det optimala tillståndet för detta!! Varmt välkommen att kontakta mig